diumenge, 17 de juny del 2007

AVUI ÉS "EL DIA CONTRA LA DESERTITZACIÓ"

L'ONU l'any 1984 va aprovar la Convenció de Nacions Unides Contra la Desertització en els paísos afectats per aquest procés o bé per sequeres greus.
Tot i que les causes poden ser naturals, degut al canvi climàtic, també hem de tenir en compte que la ma humana és la que més estralls provoca.

He anat buscant algunes definicions que m'han semblat addients pel dia d'avui.

DESERTITZACIÓ: Avenç de les condicions desèrtiques fora dels límits dels desert, o intensificació d'aquestes condicions dins dels límits.

DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE: El desenvolupament que satisfà les necesssitats de la generació present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats.

CANVIS EN L'US DEL SÓL: Al construir indústries, serveis, habitatges, es destrueix el sól i s'amplia l'efecte a l'haver de construir infraestructures: carreteres, hotels, etc. per donar serveis a les noves zones. També passa al construir plantes d'escombraries a on han d'anar a parar tots els residus procedents de les activitats humanes.

ELIMINACIÓ DE LA COBERTA VEGETAL: Degut a la tala per produir fusta i paper, els incendis forestals i la crema de matolls, es deixa el sól sense protecció davant els agents erosius. També, l'evaporació d'aigua és més intensa.

L'AGRICULTURA: Quan s'apliquen tècniques agrícoles poc addecuades a la zona de cultiu, sobre tot referent a tècniques de rec, poden provocar salinització del sól. La sobreexplotació agrícola porta a l'esgotament dels nodrients de la terra i provoca que s'hagin d'utilitzar fertilitzant artificial, que en molts casos provoquen problemes de contaminació de l'aigua.

ABANDONAMENT DE LES TERRES DE CULTIU: Deguda l'emigració de les persones del medi rural a les ciutats, queden abandonades les terres de cultiu, gairebé sempre sense prendre mesures de conservació ni de recuperació d'espai abandonats.

M'ha semblat un bon dia per parlar d'això amb tots vosaltres.



1 comentari:

garmir ha dit...

Hola:
Hi aprés molt de les definicions que has possat.Bon article.