divendres, 7 de setembre del 2007

Sense reflexionar gaire

Als anys 70-80 quan anaves a la platja trobaves tot de famílies amb taula, cadires, para-sols, “ensaladilla”, pollastre i llom arrebossats, melons i síndries, en definitiva, neveres inacabables. La “yaya” (es deia així) amb la seva bateta arremangada mullant-se els peus. L’avi, no portava barret, no, portava un mocador de butxaca amb quatre nusos per protegir-se del sol, la meravellosa samarreta imperi i pantalons de carrer.

Un clàssic de l’estiu eren els radiocassets. Cada grupet tenia el seu i amb la música “pachanga” que li convenia i a tota pastilla. Es parlava a “grito pelao”

Evidentment, les deixalles es deixaven on primer et venia, tant podia ser al mateix lloc de l’acampada platgeril com a fora de les poques papereres que havia i que sempre estaven plenes

Això va durar ben bé fins arribar als anys 90 que, de cop i volta, tots ens varem tornar educats, cívics, cultes, moderns i tot allò que era normal, va deixar de ser-ho.

Que, per què se m’ha acudit parlar d’això ara? Doncs perquè dono per finalitzat l’estiu 2007 i el comportament de molts joves que ara tenen la mateixa edat que jo tenia en aquells moments torna a ser incívic i cridaner (diria que més) però amb coneixement de causa ja que saben que el que fan està malament. Fa més ràbia.

Els radiocassets ja no són aquells. Ara són mòbils de tercera o quarta generació amb Mp3 penjadets del coll amb cadenes grosses i estridents (or, plata, xapats) i amb els altaveus ben forts, oferint la seva música a tothom encara que no la vulgui. Curiosament és gent de flamenquito i reggeton (com s’escriu?)

Les famílies que fan l’acampada ara són, majoritàriament, famílies llatines carregades de criatures i amics propers que van a la seva bola. Realment se senten com a casa. Es comporten com ho farien al seu país. És bo? És dolent? No m’ho plantejo, simplement, és.

Les escombraries tornen a quedar-se a terra tot i que ara hi ha molts contenidors i sabem que no s’ha de fer però... quina mandra!!! Si a primera hora del matí el servei de neteja ho traurà.

El nou look és biquini mínim per les noies i banyador per sota els genolls pels nois (visca la igualtat).

Ha tornat l'escopir i tirar les coses a terra.

El vocabulari, pitjor. Abans moltes persones no podien accedir a l’ensenyament per diferents raons (sobre tot econòmiques) Ara, tots estan escolaritzats mínim fins als 16 anys, per tant no poden evitar saber alguna cosa, però es parla malament i groller expressament i el fet de comportar-se com marranots és un plus de popularitat i de lideratge de molts grupets.

Paro aquí, necessitaria un parell de blocs. Diuen que la humanitat evoluciona, potser sí,però el comportament en societat ha retrocedit.

2 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Per això s´han de fer ordenances de civisme als municipis i aixins i tot costen d´aplicar.

Montse ha dit...

Estic totalment d'acord amb el teu comentari, i sobretot en quan al llenguatge dels joves, es totalment patètic, per no parlr de les faltes d'ortografia, i ho dic, perquè ho veig amb el meu fill, i els seus amics, amb això no vull ofendre a ningú ni posar a tothom en el mateix sac, però, deixa molt que desitjar, la cultura mínima de la gent d'aquest país.
Penso el nivell mitjà de culurilla ha baixat.