diumenge, 1 de febrer del 2009

Xarxes socials. Un problema?

A l'escola de la meva filla han fet fora un alumne (espero que temporalment) per haver creat un grup dins de Facebook en el qual es deia el nom de la mestra i el següent titular “la professora amb més mala llet i més putejadora de l’escola” No cal dir que tenia un bon nombre de seguidors de diferents cursos.
Tota la comunitat de mestres s'ha sentit ofesa per l'insult i ha fet pinya al voltant d'aquesta senyora. Per cert amenaçant amb represàlies a tots els alumnes (a veure qui té la paella per mànec) Han fet tancar el grup i han demanat a l'alumne que va tenir la "brillant" idea d'obrir aquest grup que es retracti públicament entonant un mea culpa i demanant perdó escribint una nota a la revista trimestral de l'escola.
Potser sóc d'un altre món. Censuro totalment l'insult i la falta de respecte, mai he contradit al professorat quan ha jutjat la meva filla i no sempre he estat d'acord, sempre hem intentat treballar plegats però, censuro l'abús de poder i els excesos.
El professor que m'ho explicava s'encenia, vermell com un tomàquet i carregant contra els alumnes de forma, espero, totalment visceral (no vull pensar que ho deia racionalment) Va "recomanar" a la meva filla que no s'adherís a cap campanya ja que li faria més mal que bé.
A mí em semblava tan surrealista la seva actitut (no val dir que és passional, amic dels seus amics, que s'ho agafa tot a la tremenda...) és un mestre i adult que diu que no coneix res de les xarxes virtuals ni l'interessen però, curiosament, està al cas de tot. Potser per què té adolescents a casa?
Només vaig preguntar-li si enlloc de "mala llet i putejadora" haguéssin posat els adjectius de "estricta, intolerant..." No va contestar, va seguir culpant i culpant.
Després ens deia que no es podia parlar de ningú per internet.
Per cert, els alumnes d'aquesta escola tenen un altre grup creat dedicat a una altra professora però en clau positiva. Això els sembla fantàstic i entranyable.
Quan jo era adolescent no teniem internet, teniem les portes dels lavabos, els pupitres i fulls de paper on escribiem totes les animalades que ens passaven pel cap. Algunes gracioses i altres grolleres i/o ofensives.
Anem a veure: Quan et fas gran recordes les persones que t'han marcat durant la teva vida. Algunes amb positiu i altres en negatiu.
Com m'agradaria conéixer tota la història, versió professorat i versió alumnat. Llavors podria jutjar.
artículo 19 de la Declaración Universal de Derechos Humanos (“todo individuo tiene derecho a la libertad de opinión y expresión; este derecho incluye el de no ser molestado a causa de sus opiniones, el de investigar y recibir informaciones y opiniones y el de difundirlas, sin limitación de fronteras, por cualquier medio de expresión”).

4 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

És que tot això és molt perillós. Avui en dia que tothom vol anar sense deixar petjada per la vida amb el facebook va en contra les noves tendències.

Francesc ha dit...

No crec que el Facebook siga un problema. El problema és el mal ús que se'n puga fer. De tota manera, el mateix "Face" diu que no es poden crear grups ofensius. Dir-li a una professora això em sembla molt fort. Per la meua part, com a professor, em preocuparia que algú pensara això de mi. Preferiria que, si m'hi estava convertint en eixa "mala bèstia" algú m'avisara abans que fóra inevitable. M'estime molt l'alumnat que tinc i em preocupa ser un bon exemple per a tots/es. És clar que mai no ho pots fer bé per a tothom. Però intente ser sempre just i ajudar els alumnes en el que puc. Preferiria que em recordaren amb un somriure que no amb rancúnia. Ser profe no és fàcil. Treballes amb persones amb cara i ulls i no amb mobles. Uf, què llarg! Disculpa'm

Bruguers ha dit...

Francesc,
No és llarg el teu comentari, gairebé l'esperaba per poder aclarir alguns aspectes. Reitero el meu rebuig a l'insult i a l'ofensa tot i que el fet de que nois i noies que fa anys que no la tenen com mestra encara en tinguin un mal record (tot i ser una gran professional com diuen els seus col·legues) em fa pensar que potser s'hauria de fer una mica d'autocrítica.
Gràcies i salutacions.

Unknown ha dit...

Bruguers, no estoy de acuerdo contigo.
Usar facebook para crear redes de ataque a alguien me parece muy mal.
Por esa regla de tres pueden atacar a una alumna que no sea de su agrado, y dejarla para el psiqiatra.
Otra cosa es con los personajes públicos, que saben como defenderse.
Me parece bien que lo expulsaran, apunta maneras de potencial gamberro.
Un abrazo