dimarts, 12 de juny del 2007

ERMITA DE BRUGUERS



Diu la llegenda que un pastor trobà la imatge de la Mare de Déu de Bruguers en una cova l'any 1193 i l'agafà per ensenyar-la als amics. Però quan va arribar al poble ja no la tenia. L'endemà estava al mateix lloc, l'agafà i la lligà al sarró. Quan va arribar a Gavà, havia tornat a desaparéixer, només el braç, trencat, continuava en el sarró. Davant el miracle, tots els veïns anaren a la cova, on retrobaren la imatge amb el braç trencat. Vista la voluntat divina de quedar-se a la muntanya, edificaren ben a prop una humil capella.

Quan els Marc esdevingueren senyors del Castell d'Erampunyà promogueren el culte a la Mare de Déu de Bruguers i entre 1364 i 1387 feren obres a l'edifici. El cavaller i poeta Jaume Marc II encarregà la preciosa talla que encara avui es conserva al Museu Diocesà. Més reformes al segle XV, però la guerra civil catalana de 1462 a 1472 va destruir el castell de l'Erampruyà i l'ermita de Bruguers.

L'any 1500 els jurats de Gavà i Castelldefels van reconstruir el vell oratori. Pagaren l'ampliació, que avui existeix, a la banda de l'entrada, el cor, i la portalada goticorrenaixentista. L'any 1509, acabades les obres i en processó van treure la Mare de Deú de la cova i la van instalar a l'ermita.

La doble administració de l'ermita (uns clergues nomenats pels Barons d'Eramprunyà i uns ermitans nomenats per l'Ajuntament i el rector de Gavà) provocà llargs plets.

Actualment l'ermita i algunes terres circundants pertanyen a la parròquia de Sant Pere de Gavà. La capella fou destruida durant la revolució de 1936 i la seva restauració es realitzà l'any 1960.

AQUESTA PETITA HISTÒRIA VA DEDICADA A TOTES LES PERSONES QUE, QUAN DIC QUE EL MEU NOM ÉS BRUGUERS, PENSEN QUE ÉS UN COGNOM.

3 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Els meus pares es van casar al 1970, a aquesta ermita del Bruguers, i el meu darrer treball va ser 3 anys a Gavà, encara que no en guardo bon record, ho sigui que sentimentalment, tinc força vinculació amb aquesta població, la Rambla, el carrer del Centre, la Illa peatonal, carrer sarrià, plaça Jaume Balmes etc..
Una salutació.

FRANCESC CAYETANO ha dit...

Doncs jo no tenia ni idea. Ni siquiera sabia que era un nom. Moltes gràcies per fer-nos cinc centims.... i ara toca visitar-la!

garmir ha dit...

Hola Bruguers:
Gràcies per possar-me el enllaç a la teva web, ENDAVANT , TOT ANIRÀ BÉ.Gràcies,m´ha fet molta il.lusió.