diumenge, 9 de novembre del 2008

M'agradaria estar al marge d'algunes coses

Una de les meves veïnes entra a la porteria en el moment que un home estava mirant els comptadors d'aigua de la comunitat. De sobte li diu:
"Se está cometiendo un fraude y si no descubrimos quién es el que no paga cortaremos el agua a todos"



La noia molt amoïnada ve a demanar-me que truqui a la companyia de l'aigua per aclarir el despropòsit ja ella ha d'anar a treballar.
Truco a atenció al client d'Aigües de Barcelona per dir-lis que si tenen un client que no paga no és assumpte de la Comunitat de Propietaris, que és un problema entre ells dos i que els que tenim els rebuts al dia no tenim perquè quedar-nos sense aigua ni, per suposat, delatar ningú.
La persona que m'aten em demana disculpes per les molèsties que puguin ocasionar-nos i a la vegada m'explica que pot donar-se el cas de que s'hagi modificat l'intal·lació de manera que el consum d'un pis quedi prorratejat a la resta de veïns sense possibilitat de detectar-ho ja que de vegades només es tracta d'uns quants euros més per factura però que sumats fan el consum exacte del veí que no paga. També diu que el veí pot subministrar-se directament d'Aigües de Barcelona i llavors els veïns no estariem afectats en quant a facturació però sí per la tallada d'aigua fins que s'arreglés l'escomesa.
Jo que de vegades semblo tonta del tot, li pregunto: Però això deu ser obra d'algun professional, no?
Mentre estava dient això, em ve al cap el possible veí que pot haver fet el frau i em sap molt de greu i a la vegada ràbia ja que tenim molta relació. Li dono voltes al tema i finalment decideixo anar a casa seva amb la intenció de prevenir-los pel tall de l'aigua i una mica esperant que em digués que ells no han estat.
Després d'explicar-los-hi tot això només van dir-me: "Algun dia havia de passar"
Al cap d'uns minuts ja no tenien aigua.
L'endemà van anar a Aigües de Barcelona per veure com podien restablir el subministrament. Cap problema. És tant senzill com multiplicar el consum mensual d'una família tipus pels anys de frau, pagar-ne el 50% al comptat i la resta a durant no sé en quants terminis dins de la factura trimestral. No hi ha ni multa ni pagaments addicionals. Ho van acceptat (només faltaria!) i per la tarda ja tenien aigua.
.
El frau ha consistit en donar-se de baixa del subministrament d'aigua, com si la casa estés deshabitada. Els de l'empresa de servei retiren el comptador i posen un tap, llavors el veí espabilat fa una connexió directa a l'aigua general i té tota l'aigua que vol gratuïtament.
.
És molt difícil de detectar aquesta estafa ja que ha de donar-se el cas poc habitual de que la persona que "llegeix" el consum comprovi que la quantitat de veïns de la finca coincideix amb el número de comptadors i que faci esment de possible frau. En aquest cas han trigat anys.
Ara que han de pagar l'aigua vigilen de no consumir-ne gaire.
S'ha de tenir morro!

6 comentaris:

´´ ha dit...

La gente es la hostia .

civisliberum ha dit...

D'acord amb tu, molt de morro. Aquets jetes es mereixen que tot hom sapiga qui son.

Francesc ha dit...

M'he quedat al·lucinat de llegir tot el que expliques...

Què t'anava a dir ha dit...

Això dels comptadors de l'aigua és tot un misteri. Abans en els habitatges grans es posava un comptador per diferents pisos i clar la cosa no era mai justa. Ara la gent fa tramputxes. M'agradaria saber quants paguen realment el que consumeixen.

FRANCESC CAYETANO ha dit...

Benvinguda al facebook!

Bruguers ha dit...

Francesc, no crec (de moment) que m'aficioni gaire al facebook ja que vol molta dedicació i la gent de la meva edat i/o perfil no en té.
Temps al temps, potser em converteixo en tota una experta :)